Hvad koster askespredning

Når du har mistet et kært familiemedlem, skal du tage stilling til, om vedkommende skal begraves eller bisættes. Du tager måske beslutningen ud fra afdødes ønsker – mange har udfyldt Min Sidste Vilje eller på anden vis udtrykt ønske om enten begravelse eller bisættelse. Det er en stor hjælp for pårørende at kende afdødes ønske. Hvis valget bliver bisættelse, ønsker nogle at at få spredt asken over havet eller fjorden efter kremering. Det er oftest en meget smuk og mindeværdig højtidelighed. Mange afdøde vælger askespredning som et sidste ønske, hvis havet har haft stor betydning i det levede liv.

Efter en askespredning har de efterladte intet gravsted at passe. Askespredning kan derfor også være en god idé, hvis den afdøde ikke ønsker, at de pårørende ikke skal stå med ansvaret og udgiften til at holde et gravsted, eller hvis et gravsted ikke har nogen betydning for de efterladte. Nogle efterladte vil hellere mindes den afdøde ved at kigge ud over havet end ved at besøge et gravsted på en kirkegård.

Hvor foregår askespredning

Hvis den afdøde eller du ønsker, at afdødes aske skal spredes og ikke begraves i en urne på kirkegården, skal den spredes på åbent hav eller fjord. Det er ikke tilladt at sprede asken fra land, i en sø eller et vandløb.

Hvordan foregår askespredning

Askespredning sker efter ceremonien i kirken eller kapellet. Efter højtidligheden køres kisten til krematoriet, hvor afdøde kremeres. Herefter modtager du urnen med afdødes aske.

Du bestemmer selv, hvor længe efter bisættelsen og kremeringen, at askespredningen skal foregå. Nogle pårørende vil gerne, at det sker umiddelbart efter, mens andre gerne vil have, at der går lidt længere tid, så sorgen finder bedre på plads, inden askespredningen.

Askespredningen skal ske på åbent hav eller fjord fra en båd. Ofte er det en meget smuk og højtidlig ceremoni. Mange pårørende vælger at synge, holde en tale, spille et skattet stykke musik eller holde et minuts stilhed for afdøde under askespredningen. Nogle samles bagefter om et dejligt måltid og har således mere tid til at mindes afdøde sammen. Det er helt op til dig og de andre pårørende, hvordan I ønsker, at ceremonien skal foregå.

Askespredning kræver tilladelse

Hvis du ønsker, at afdødes aske skal spredes på havet eller fjorden, er der visse formelle ting, der skal være på plads inden askespredningen.

For at få lov til at sprede afdødes aske over fjorden eller havet, skal afdøde have skriftligt tilladt det inden døden. Hvis ikke du har en skiftlig tilladelse, så kan du søge om dispensation til at sprede asken. Det kan være, du vil sprede asken, fordi afdøde mundligt gav udtryk for det ønske, eller det kan være, du ikke ønsker et gravsted at passe eller at mindes afdøde, men i stedet at mindes ved at besøge havet eller fjorden.

Hvad koster askespredning

Som bedemænd kan vi hjælpe med askespredning hos Krabbes Begravelsesforretning i Lemvig samt Struer og Thyholm Begravelsesforretning. Vi står for mange askespredninger hvert år, og vi ser det som et meget smukt farvel til afdøde. Vi kan hjælpe med hele ceremonien - både med at hente urnen fra krematoriet og bringe den, leje båd til at sejle ud på havet eller fjorden, trykke sangblade, holde en tale etc. Hvad en askespredning koster, er derfor meget individuelt. Som minimum skal I betale udgift til leje af en båd. Prisen for leje af båd afhænger af, hvor I gerne vil sejle ud fra, hvor I gerne vil sprede asken, og hvor mange I er.  

Hvis du gerne vil have hjælp til at arrangere askespredning, står vi altid til rådighed. Vi lytter til dine ønsker, hvorefter vi sammensætter et gratis og uforpligtende tilbud til dig.